שוק הרכב הישראלי פותח את שנת 2025 בסערה, כאשר נתוני המסירות לארבעת החודשים הראשונים (ינואר-אפריל) חושפים מגמות מעניינות, שחקנים חדשים שמטלטלים את השוק, וקרבות צמודים בצמרת הטבלה. בעוד המותגים הקוריאניים והיפניים המסורתיים עדיין מחזיקים בעמדות מפתח, הנוכחות הסינית ממשיכה להתעצם ולהפתיע, כאשר מותג חדש יחסית, ג'אקו, רושם כניסה מטאורית היישר למקום השני בטבלת הדגמים הנמכרים ביותר ולמקום השישי המכובד בדירוג המותגים הכללי.
הנתונים מצביעים על העדפה ברורה ומתמשכת לרכבי פנאי (SUV) וקרוסאוברים במגוון גדלים, אך גם מכוניות סדאן קלאסיות ורכבים קטנים וחסכוניים שומרים על מקומם. במקביל, המגמה החשמלית ממשיכה לצבור תאוצה, עם דגמים כמו BYD Atto 3 ו-XPENG G6 שמציגים נתוני מסירות מרשימים ומאותתים על השינוי העמוק שעובר על העדפות הצרכנים והיצע היצרנים בשוק המקומי.
דוח מסירות של 20 הראשונות ינואר- אפריל 2025:

המאבק בצמרת המותגים: קוריאה ויפן שולטות, אירופה וסין בעקבותיהן
- יונדאי וטויוטה: דו-קרב על הפסגה
כבשנים עברו, מותגי הרכב יונדאי וטויוטה ממשיכים להוביל בבטחה את טבלת המסירות הכללית בישראל. יונדאי ניצבת במקום הראשון עם 15,690 מסירות מרשימות בתקופה הנסקרת, כשהיא נהנית ממגוון רחב של דגמים פופולריים על פני סגמנטים שונים. אחריה, במקום השני, נמצאת טויוטה עם 14,606 מסירות, פער לא גדול המעיד על התחרות העזה בין שני הענקים. ההצלחה של יונדאי נובעת בין היתר מהדומיננטיות של דגמים כמו הקונה החדשה והאלנטרה, בעוד טויוטה ממשיכה לקצור פירות מהצלחת הקורולה קרוס, היאריס קרוס וה-RAV4 הוותיק והפופולרי.
שני המותגים הללו מחזיקים יחדיו נתח שוק משמעותי ביותר, המעיד על האמון הרב שרוחש להם הקהל הישראלי, בזכות מוניטין של אמינות, סחירות ושמירת ערך. היצע הדגמים הרחב, כולל גרסאות היברידיות יעילות בדגמי טויוטה וטכנולוגיות מתקדמות בדגמי יונדאי, תורם גם הוא לביסוס מעמדם כמובילי השוק הבלתי מעורערים, לפחות נכון לפתיחת שנת 2025.
- קיה וסקודה: מתבססות בצמרת הגבוהה
את המקום השלישי בטבלת המותגים תופסת קיה, אחותה לקונצרן של יונדאי, עם 9,876 מסירות. קיה ממשיכה להציג ביצועים חזקים בזכות דגמים כמו הפיקנטו הקטנה והפופולרית, הנירו ההיברידי/חשמלי והספורטאז'. הנוכחות החזקה של קיה משלימה את הדומיננטיות הקוריאנית בשלישייה הפותחת של השוק הישראלי. סקודה, המותג הצ'כי מקבוצת פולקסווגן, מחזיק במקום הרביעי המכובד עם 9,302 מסירות, מה שהופך אותו למותג האירופי הנמכר ביותר בישראל בפער ניכר.
ההצלחה של סקודה נשענת במידה רבה על האוקטביה, מכונית המנהלים/משפחתית הפופולרית שממשיכה להיות בחירה מועדפת על ציי רכב ולקוחות פרטיים רבים, וכן על דגמי הפנאי כמו הקאמיק והקארוק (שאינו מופיע בטופ 20 הדגמים אך תורם למספרים הכלליים). המיצוב של סקודה כמותג המציע תמורה טובה למחיר, עם איכות אירופאית ושימושיות גבוהה, ממשיך לשרת אותו היטב בשוק התחרותי.
המהפכה הסינית: ג'אקו פורצת קדימה, אחרים מתבססים
- ג'אקו (JAECOO): הפתעת השנה בשוק הרכב
הסיפור המרכזי והמפתיע ביותר בנתוני המסירות של תחילת 2025 הוא ללא ספק הכניסה המטאורית של מותג הפרימיום מבית צ'רי, ג'אקו. עם 5,033 מסירות של דגם ה-JAECOO 7 בלבד, המותג החדש מתברג היישר למקום השישי הכללי בדירוג המותגים, וה-JAECOO 7 עצמו כובש את המקום השני והמדהים בטבלת הדגמים הנמכרים ביותר, כשהוא נושף בעורפו של היונדאי קונה המוביל. זוהי הצלחה חסרת תקדים למותג חדש כל כך בשוק הישראלי, המאותתת על שינוי עמוק בהרגלי הצריכה ועל הפתיחות הגוברת של הקהל הישראלי למותגים סיניים, גם כאלה שאינם מתמקדים רק במחיר נמוך.
ה-JAECOO 7, רכב פנאי קומפקטי (C-SUV), ככל הנראה מצליח לשלב בין עיצוב מודרני, אבזור עשיר, טכנולוגיות מתקדמות ומחיר אטרקטיבי ביחס למתחרים מבוססים יותר. ההצלחה המסחררת שלו, עוד לפני שהמותג הספיק לבסס לעצמו מוניטין ארוך טווח בישראל, מעידה על קמפיין שיווקי מוצלח ועל מוצר שפוגע בול בטעמו של הקהל המקומי המחפש רכבי פנאי מאובזרים ומרשימים.
- צ'רי, BYD, MG, XPENG: חזית סינית רחבה
ההצלחה של ג'אקו אינה עומדת לבדה. מותג האם צ'רי עצמו מחזיק במקום החמישי המכובד בטבלת המותגים עם 6,430 מסירות, כאשר דגם ה-FX (טיגו 4 פרו בסין) נמצא במקום ה-15 בדירוג הדגמים. BYD Auto, המתמחה ברכב חשמלי, ממשיכה לבסס את מעמדה כשחקנית מרכזית בשוק החשמליות עם 4,155 מסירות (מקום 9 כללי), כאשר ה-Atto 3 החשמלי הוא הדגם הנמכר ביותר שלה (מקום 11 בדגמים). MG, מותג סיני ותיק יותר בשוק המקומי, נמצא במקום העשירי עם 3,867 מסירות.
גם XPENG, יצרנית רכב חשמלי נוספת מסין, רושמת נוכחות מרשימה עם 2,704 מסירות (מקום 13 כללי), כאשר דגם הקרוסאובר-קופה החשמלי G6 מגיע למקום ה-12 המכובד בטבלת הדגמים עם 2,133 מסירות. הנוכחות של מותגים סיניים נוספים כמו Lynk & Co (מקום 20 כללי) מחזקת את התמונה: היצרנים הסינים כאן כדי להישאר, והם מציעים מגוון הולך וגדל של דגמים, טכנולוגיות ורמות מחיר, ונוגסים בנתחי שוק של המותגים המסורתיים.
ניתוח סגמנטים: רכבי הפנאי שולטים, החשמל מתחזק
- עידן ה-SUV והקרוסאוברים
עיון ברשימת 20 הדגמים הנמכרים ביותר חושף תמונה ברורה: רכבי הפנאי (SUV) והקרוסאוברים שולטים בשוק ביד רמה. לא פחות מ-15 מתוך 20 הדגמים המובילים שייכים לקטגוריה זו, החל מהיונדאי קונה (קרוסאובר קטן, B-SUV) המוביל, דרך ה-JAECOO 7, טויוטה קורולה קרוס, טויוטה יאריס קרוס, טויוטה RAV4, יונדאי וניו, קיה נירו, BYD Atto 3, XPENG G6, ניסאן ג'וק, מיצובישי אאוטלנדר, צ'רי FX, סקודה קאמיק, קיה ספורטאז', מאזדה CX-5 ויונדאי טוסון. הדומיננטיות הזו משקפת מגמה עולמית, אך בישראל היא בולטת במיוחד.
הפופולריות של רכבי הפנאי נובעת משילוב של גורמים: תנוחת ישיבה גבוהה המספקת תחושת ביטחון ושדה ראייה טוב יותר, מראה אופנתי ו"קשוח" יותר, שימושיות גבוהה בזכות מרווח פנים וגחון משופרים, ותא מטען גדול ונוח להטענה. יצרנים רבים מציעים כיום מגוון רחב של דגמי פנאי בגדלים שונים ועם מערכות הנעה מגוונות (בנזין, דיזל, היברידי, חשמלי), מה שמאפשר לכל צרכן למצוא את הדגם המתאים לצרכיו ותקציבו.
- סדאן, קטנות וחשמליות: עדיין על המפה
למרות השליטה של רכבי הפנאי, סגמנטים אחרים עדיין שומרים על רלוונטיות. מכוניות הסדאן הקלאסיות מיוצגות בצמרת על ידי יונדאי אלנטרה (מקום 3) וסקודה אוקטביה (מקום 6), שתיהן בחירות פופולריות בקרב ציי רכב ולקוחות פרטיים המחפשים נוחות נסיעה טובה ומרחב פנימי נדיב. גם קטגוריית המכוניות הקטנות (סופרמיני) לא נעלמה, עם הקיה פיקנטו שממוקמת במקום ה-8 המכובד, ומציעה פתרון עירוני יעיל וחסכוני.
מגמת החשמול ממשיכה להתחזק ולהשפיע על טבלאות המסירות. ה-BYD Atto 3 (מקום 11) וה-XPENG G6 (מקום 12) הן שתי חשמליות "טהורות" (BEV) שממוקמות גבוה מאוד בדירוג הדגמים, ומוכיחות שהקהל הישראלי מאמץ את הטכנולוגיה. גם דגמים המציעים גרסאות היברידיות (HEV) או היברידיות נטענות (PHEV), כמו קיה נירו (מקום 10) וטויוטה RAV4 (מקום 7), נהנים מפופולריות גבוהה בזכות השילוב בין יעילות בצריכת דלק וטווח נסיעה ארוך יותר מרכב חשמלי מלא.
סיכום ומבט לעתיד
פתיחת שנת 2025 בשוק הרכב הישראלי מספקת תמונה מרתקת: יונדאי וטויוטה ממשיכות להוביל, אך התחרות מתעצמת, בעיקר מצד המותגים הסיניים. הכניסה הסנסציונית של JAECOO עם דגם ה-7 למקום השני בדגמים ולמקום השישי במותגים היא האירוע הבולט ביותר, אך היא חלק ממגמה רחבה יותר של התבססות סינית בשוק, עם נוכחות חזקה של צ'רי, BYD, MG ו-XPENG בעשירייה ובשני העשורים הראשונים של טבלת המותגים.
רכבי הפנאי ממשיכים להיות הבחירה המועדפת על הקהל הישראלי, ותופסים את רוב המקומות בצמרת הדגמים הנמכרים. במקביל, המעבר לרכב חשמלי צובר תאוצה, כאשר דגמים חשמליים ייעודיים מתברגים גבוה בטבלאות ודגמים היברידיים שומרים על פופולריות גבוהה. יהיה מעניין לעקוב אחר המשך השנה ולראות האם המגמות הללו יתחזקו, האם JAECOO תצליח לשמר את המומנטום המדהים שלה, וכיצד יגיבו המותגים הוותיקים לתחרות הגוברת מצד היצרנים הסינים החדשים והשאפתניים. שוק הרכב הישראלי דינמי מתמיד, והצרכנים הם המרוויחים הגדולים ממגוון האפשרויות ההולך וגדל.