פריסבי, קשת ועמותת אור ירוק חוברות יחד לשינוי תרבות הנהיגה בישראל, תוך הצבת הילדים בחזית המאבק בתאונות הדרכים. היוזמה החדשנית "ילד מלווה" מעניקה לילדים כלים וידע להפוך לשותפים פעילים בבטיחות הנסיעה המשפחתית, ומבקשת ליצור שיח חדש סביב האחריות המשותפת בכבישים.

מבוא: כשהמציאות בכבישים מחייבת פתרונות יצירתיים
מדינת ישראל מתמודדת בשנים האחרונות עם מציאות עגומה ומדאיגה בכבישים. תחושת ההפקרות, העלייה המתמדת במספר הנפגעים והתחושה הציבורית של כאוס תחבורתי מחייבות חשיבה מחודשת ופתרונות יצירתיים. על רקע זה, נולד פרויקט "ילד מלווה" – יוזמה חינוכית-חברתית פורצת דרך, פרי שיתוף פעולה בין חברת פריסבי, יבואנית הרכב המובילה, קבוצת התקשורת 'קשת' ועמותת 'אור ירוק', הפועלת ללא לאות לקידום הבטיחות בדרכים. מטרת הפרויקט היא לא רק להעלות מודעות, אלא לחולל שינוי תרבותי עמוק, המתחיל מהדור הצעיר ומגיע עד להורים ולמבוגרים האחראים.
הפרויקט מבוסס על ההבנה כי ילדים אינם רק נוסעים פסיביים ברכב המשפחתי, אלא יכולים וצריכים להיות שותפים פעילים בשמירה על כללי הבטיחות. באמצעות הקניית ידע, כלים והעצמה, "ילד מלווה" הופך את הילדים לשגרירי בטיחות, המסייעים להוריהם לנהוג בזהירות ובאחריות. זוהי תפיסה חדשנית המבקשת לרתום את התמימות, הרצינות וההשפעה הטבעית של ילדים על הוריהם, כדי ליצור סביבה בטוחה יותר לכולם.
תמונת מצב מדאיגה: הנתונים שמאחורי הצורך הדחוף בשינוי
עלייה במספר הנפגעים והמחיר האנושי הכבד
השנים האחרונות, ובפרט שנת 2023, התאפיינו בהחמרה משמעותית בנתוני תאונות הדרכים בישראל. על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, 361 בני אדם קיפחו את חייהם בכבישים בשנה זו, נתון המהווה עלייה בהשוואה לשנה שקדמה לה. מעבר למספר ההרוגים המזעזע, המשקף בממוצע כמעט הרוג אחד מדי יום, אלפי ישראלים נוספים נפצעים בתאונות דרכים, רבים מהם באורח קשה, הנותרים עם נכויות ופגיעות ארוכות טווח המשפיעות על חייהם ועל חיי משפחותיהם. הסטטיסטיקה אינה מבחינה בין גילאים, אך הפגיעות בקרב ילדים ובני נוער מדאיגות במיוחד, שכן הן גודעות חיים צעירים או משנות אותם לבלי היכר.
המספרים היבשים אינם מספרים את הסיפור המלא. מאחורי כל הרוג ופצוע עומדים מעגלים רחבים של משפחה, חברים וקהילה, המתמודדים עם אובדן, כאב וקשיים עצומים. העלות הכלכלית למשק כתוצאה מתאונות דרכים נאמדת במיליארדי שקלים בשנה, אך המחיר האנושי והחברתי הוא בלתי ניתן לכימות. מציאות זו מחייבת פעולה מיידית ונחושה בכל החזיתות – החל מאכיפה ותשתיות ועד לחינוך והסברה.

אתגרים מערכתיים ותחושת כאוס בציבור
לצד הנתונים הקשים על הנפגעים, גורמים נוספים תורמים לתחושת הדחיפות. בשנים האחרונות נרשמה ירידה מורגשת בהיקפי האכיפה המשטרתית בכבישים, בין היתר בשל מחסור בכוח אדם ומשאבים. במקביל, ההשקעה בתשתיות בטיחותיות, כגון שיפור כבישים, התקנת אמצעי ריסון מהירות והפרדה בין נתיבים, אינה מדביקה את קצב גידול התנועה והצרכים המשתנים. כתוצאה מכך, נהגים רבים חשים כי "הכביש הפך לג'ונגל", וכי הסיכוי להיתפס על עבירות תנועה נמוך יחסית.
תחושת הכאוס וחוסר השליטה בכבישים מחלחלת לציבור הרחב ומשפיעה על תרבות הנהיגה. נהגים רבים נוטים לאמץ נורמות נהיגה פסולות, כמו שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה, אי שמירת מרחק, נהיגה במהירות מופרזת ואי מתן זכות קדימה. המצב הנוכחי אינו גזירת גורל, והוא מחייב התערבות רב-מערכתית. פרויקט "ילד מלווה" נכנס לתמונה בדיוק בנקודה זו, מתוך הבנה ששינוי תרבותי עמוק חייב להתחיל בחינוך ובהעלאת מודעות, תוך יצירת שותפות אזרחית רחבה.
"ילד מלווה": שינוי תפיסתי – הילדים בחזית הבטיחות
מהפכה בתפקיד הילד: מנוסע פסיבי לשגריר בטיחות אקטיבי
לב ליבו של פרויקט "ילד מלווה" טמון בשינוי תפיסתי מהותי לגבי תפקידם של ילדים במערך הבטיחות המשפחתי. במקום לראות בילד נוסע פסיבי, שהאחריות לבטחונו מוטלת כולה על המבוגרים, הפרויקט מכיר ביכולתם של ילדים צעירים להבין את חשיבות הבטיחות, ללמוד את כלליה ולהשפיע באופן חיובי על התנהגות הוריהם. הרעיון המרכזי הוא להעצים את הילדים ולהפוך אותם ל"נאמני בטיחות" פעילים בתוך הרכב.
ההשוואה לשלט "נהג חדש" אינה מקרית. כשם שהשלט מסמן לסביבה כי ברכב נוהג אדם שזקוק לסבלנות ותשומת לב יתרה, כך שלט "ילד/ה מלווה" מסמן כי ברכב יושב ילד שלקח על עצמו אחריות אקטיבית לבטיחות הנסיעה. הוא מזכיר להורים, ולנהגים אחרים, כי הבטיחות היא ערך עליון, וכי יש מי שמשגיח ומזכיר זאת באופן פעיל. גישה זו רותמת את הקשר הרגשי העמוק בין הורים לילדים, ומנצלת את יכולתם של ילדים להשפיע על מבוגרים בדרכים שלא תמיד פתוחות בפני קמפיינים הסברתיים רגילים.
סדנאות חווייתיות: למידה פעילה והטמעת הרגלים
הדרך להפוך ילדים לשגרירי בטיחות עוברת דרך חינוך חווייתי ומותאם לגילם. במסגרת הפרויקט, מדריכים מוסמכים מטעם עמותת 'אור ירוק' מעבירים ימי פעילות ייעודיים בבתי ספר יסודיים ברחבי הארץ. הסדנאות אינן הרצאות פרונטליות יבשות, אלא פעילויות אינטראקטיביות המשלבות משחק, סיפור, המחזה ודיון, במטרה להטמיע את מסרי הבטיחות בצורה מהנה ובלתי נשכחת. הילדים לומדים על כללי התנהגות נכונים ברכב, כגון חשיבות חגירת חגורות בטיחות לכל הנוסעים (גם מאחור!), הסכנות שבשימוש בטלפון סלולרי על ידי הנהג, וחשיבות הישיבה במושב בטיחות או בוסטר המותאם לגילם ולמשקלם.
בנוסף להתנהגות ברכב, הסדנאות עוסקות גם בבטיחות מחוץ לרכב: כללי חציית כביש בטוחה (להסתכל לכל הכיוונים, ליצור קשר עין עם הנהג, לחצות רק במעבר חצייה), רכיבה בטוחה על אופניים וקורקינטים (חבישת קסדה תקינה, שימוש בציוד מגן כמו מגני ברכיים ומרפקים, רכיבה בשבילים ייעודיים והימנעות מרכיבה על מדרכות או כבישים סואנים), והחשיבות של נראות באמצעות מחזירי אור ובגדים בהירים, בעיקר בשעות החשכה. בסיום הפעילות, כל ילד מקבל בגאווה "תעודת ילד/ה מלווה" אישית, הכוללת רשימת תיוג (צ'ק-ליסט) קצרה וברורה, המיועדת לבדיקה משותפת עם ההורה לפני כל נסיעה: האם כולם חגורים? האם הטלפון של הנהג מונח בצד ובמצב שאינו מסיח את הדעת? האם הילד יושב במושב המתאים וחגור כראוי? כך, הלמידה הופכת לכלי מעשי יומיומי.
הרחבת המעגלים: מהכיתה אל הרכב המשפחתי והמרחב הציבורי
שלט "ילד/ה מלווה": סמל סטטוס חדש של אחריות
החידוש המשמעותי בפרויקט "ילד מלווה" הוא ביכולתו לפרוץ את גבולות בית הספר ולהגיע ישירות אל לב המשפחה – הרכב הפרטי. חברת פריסבי לקחה על עצמה להפוך את הרעיון החינוכי לקמפיין חברתי רחב היקף. אחד המרכיבים המרכזיים במהלך הוא הפצת שלטי "ילד/ה מלווה" ייחודיים, המעוצבים בדומה לשלט "נהג חדש" המוכר. השלטים מחולקים ללא תשלום בכל אולמות התצוגה של מותגי הרכב המיובאים על ידי פריסבי: רנו, דאצ'יה, צ'רי, ניסאן, אינפיניטי ואקספנג (XPENG), הפרוסים ברחבי הארץ.
השלט אינו רק מדבקה לרכב; הוא מסמל מחויבות משותפת של הילד וההורה לבטיחות. תליית השלט על השמשה האחורית מהווה הצהרה פומבית על אימוץ ערכי הבטיחות, ומזכירה לנהג את אחריותו בכל פעם שהוא נכנס לרכב. מעבר לכך, השלט יוצר שיח בתוך המשפחה ועם הסביבה, ומעודד הורים וילדים לדבר על בטיחות בדרכים באופן פתוח ויומיומי. היוזמה מעודדת הורים וילדים להפוך את קבלת השלט לאירוע משמעותי, ולשתף את מחויבותם לבטיחות.

מעטפת תקשורתית וקהילתית: הגברת המודעות והמעורבות
כדי להעצים את המסר ולהגיע לכמה שיותר משפחות, פרויקט "ילד מלווה" נהנה ממעטפת תקשורתית רחבה, הודות לשותפות עם 'קשת'. משפחות המוזמנות לקחת שלט מאולמות התצוגה של פריסבי, מוזמנות גם להצטלם איתו ולהעלות את התמונה לאתר MAKO. צילומים נבחרים מתוך מאגר התמונות מוצגים על מסך ערוץ קשת 12, ובכך מעניקים נראות וחשיפה ארצית ליוזמה ולמשפחות הלוקחות בה חלק. חשיפה זו מחזקת את תחושת השותפות והגאווה של הילדים וההורים המשתתפים, ומעודדת משפחות נוספות להצטרף.
בנוסף לקמפיין התקשורתי, פותח מדריך ייעודי לנסיעה בטוחה. המדריך כתוב בשפה פשוטה, נגישה ומותאמת לילדים, אך מכיל מידע חשוב ושימושי גם להורים, לרוכבי אופניים וקורקינטים, ולהולכי רגל. הוא מרכז את כללי הבטיחות המרכזיים הנלמדים בסדנאות, ומספק טיפים מעשיים להתנהלות בטוחה במגוון מצבים. המדריך זמין להורדה דיגיטלית באתר פריסבי, ועותקים מודפסים שלו מופצים גם בבתי הספר המשתתפים בפרויקט ובמרכזי פעילות קהילתיים, כדי להבטיח נגישות מקסימלית למידע החיוני.
עקרונות הבטיחות המרכזיים בפרויקט "ילד מלווה"
בתוך הרכב: אחריות משותפת מהרגע הראשון
הפרויקט שם דגש מיוחד על כללי התנהגות בתוך הרכב, מתוך הבנה שמרבית הנסיעות המשפחתיות מתבצעות במכונית הפרטית. הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא חגירת חגורות בטיחות על ידי כל יושבי הרכב, בכל נסיעה, קצרה כארוכה. הדגש הוא לא רק על הנהג והנוסע שלצידו, אלא גם ובעיקר על היושבים מאחור. ילדים לומדים על חשיבות הישיבה במושב בטיחות או בבוסטר המותאם לגילם, גובהם ומשקלם, ועל האופן הנכון לחגור את החגורה (רצועת האגן נמוך על האגן, רצועת הכתף חוצה את מרכז בית החזה והכתף). הילד המלווה לומד לוודא שכולם חגורים כראוי לפני תחילת הנסיעה.
דגש מרכזי נוסף הוא הימנעות מהיסחי דעת, ובראשם השימוש בטלפון הסלולרי על ידי הנהג. הילדים לומדים שהטלפון צריך להיות מונח בצד, במקום שאינו נגיש לנהג, ורצוי במצב שקט או "נא לא להפריע". הם מבינים שגם שימוש בדיבורית אינו פותר את בעיית היסח הדעת הקוגניטיבי, ולכן יש למעט בדיבור בטלפון בזמן נהיגה ככל האפשר. בנוסף, הפרויקט מעודד הימנעות משיחות טעונות רגשית או ויכוחים ברכב, שכן אלו עלולים להסיח את דעתו של הנהג ולפגוע בריכוז שלו. הילד המלווה יכול להזכיר להורים בעדינות לדחות שיחות כאלה למועד אחר.
מחוץ לרכב: בטיחות כהולכי רגל וכרוכבים
האחריות לבטיחות אינה מסתיימת עם היציאה מהרכב. פרויקט "ילד מלווה" מקנה כלים חשובים גם להתנהלות בטוחה כהולכי רגל וכרוכבי כלים דו-גלגליים. כהולכי רגל, הכלל הבסיסי הוא אי חציית כביש לבד עד גיל 9. ילדים בגיל זה חייבים בליווי מבוגר אחראי בעת חציית כביש. כלל חשוב נוסף הוא יצירת קשר עין עם נהגים לפני החצייה, גם במעבר חצייה, כדי לוודא שהנהג אכן הבחין בהם ומתכוון לעצור. כמו כן, מודגשת החשיבות של הימנעות מהיסחי דעת בזמן חצייה – אין לחצות כביש עם אוזניות באוזניים או תוך כדי התעסקות בטלפון הסלולרי.
עבור רוכבי אופניים וקורקינטים חשמליים, המסר המרכזי הוא חבישת קסדה תקנית ורכוסה בכל רכיבה. הקסדה היא אביזר הבטיחות החשוב ביותר, והיא יכולה להציל חיים במקרה של נפילה או תאונה. בנוסף לקסדה, מומלץ להשתמש בציוד מגן נוסף כמו מגני ברכיים ומרפקים. הפרויקט מדגיש את החשיבות של נראות באמצעות מחזירי אור על הכלי הדו-גלגלי ועל הבגדים, במיוחד ברכיבה בשעות הערב והלילה. כמו כן, הילדים לומדים כי יש לרכוב אך ורק בשבילים ייעודיים ובמקומות המותרים על פי חוק, ולהימנע מרכיבה על מדרכות או בכבישים שאינם מיועדים לכך.
פריסבי: אחריות תאגידית כערך מוביל
מחויבות לקהילה ולשינוי חברתי
עבור חברת פריסבי, פרויקט "ילד מלווה" אינו רק קמפיין שיווקי או מהלך יחסי ציבור, אלא ביטוי ממשי לערכי הליבה של החברה ולמחויבותה העמוקה לאחריות חברתית ולחיבור לקהילה. כיבואנית רכב מובילה, פריסבי רואה עצמה כחלק בלתי נפרד ממרקם החיים בישראל, ומרגישה אחריות לתרום לשיפור איכות החיים והבטיחות של אזרחי המדינה. היוזמה להוביל את פרויקט "ילד מלווה" נבעה מההכרה בצורך הדחוף לפעול לצמצום תאונות הדרכים, ומהאמונה בכוחו של הדור הצעיר להוביל שינוי חיובי.
"הילדים בפרויקט הזה הם לא רק לומדים – הם גם מלמדים," מדגישים בפריסבי. "הם הופכים לסוכני שינוי בתוך המשפחות שלהם, ועוזרים להורים ולמבוגרים לעצור לרגע לפני כל נסיעה, לחשוב מחדש על הרגלי הנהיגה שלהם, ולתעדף את הבטיחות של כל יושבי הרכב. זוהי הדרך שלנו לתרום ליצירת שיח חדש ובריא יותר סביב תרבות הנהיגה בישראל, שיח המבוסס על אחריות אישית וערבות הדדית." המחויבות של פריסבי באה לידי ביטוי לא רק במימון ובהובלת הפרויקט, אלא גם ברתימת המשאבים והפלטפורמות של החברה, כמו אולמות התצוגה, להפצת המסר החשוב.
יעדים שאפתניים והסתכלות קדימה
פרויקט "ילד מלווה" הושק לאחר חג הפסח וצובר תאוצה במהירות. התוכנית היא להגיע לעשרות אלפי תלמידי בתי ספר יסודיים ברחבי הארץ במהלך שנת 2025. היעד השאפתני הזה משקף את האמונה של כל השותפים בפרויקט – פריסבי, קשת ועמותת אור ירוק – בחשיבותו ובהשפעתו הפוטנציאלית. ההגעה למספר כה גדול של ילדים ומשפחות צפויה ליצור מסה קריטית של מודעות ומחויבות, שתתרום לשינוי הדרגתי אך משמעותי בתרבות הנהיגה בישראל.
המטרה הסופית של הפרויקט היא ברורה וחד משמעית: למנוע את התאונה הבאה, לצמצם את מספר הנפגעים בכבישים, ובראש ובראשונה – להציל חיים. השותפים במיזם מאמינים כי על ידי העצמת הילדים והפיכתם לשגרירי בטיחות פעילים, ניתן לחולל שינוי אמיתי ובר-קיימא. פרויקט "ילד מלווה" אינו פתרון קסם למכת תאונות הדרכים, אך הוא מהווה נדבך חשוב וחדשני במאמץ הכולל ליצירת סביבה בטוחה יותר בכבישי ישראל, עבורנו ועבור הדורות הבאים.
סיכום: דור העתיד לוקח את ההגה (באחריות)
פרויקט "ילד מלווה" מהווה יוזמה חינוכית-חברתית מרעננת וחשובה מאין כמותה בנוף המאבק בתאונות הדרכים בישראל. בשיתוף פעולה ייחודי בין המגזר העסקי (פריסבי), התקשורת (קשת) והמגזר השלישי (עמותת אור ירוק), הפרויקט מציב תפיסה חדשנית המעצימה ילדים והופכת אותם לשותפים פעילים ואחראים לבטיחות הנסיעה המשפחתית. באמצעות סדנאות חווייתיות, כלים מעשיים כמו "תעודת ילד מלווה" ורשימת תיוג, וקמפיין ציבורי רחב הכולל את שלטי "ילד/ה מלווה" ומדריך בטיחות, היוזמה שואפת לחולל שינוי תרבותי עמוק המתחיל מהבית ועולה אל הכביש. על רקע הנתונים המדאיגים והצורך הדחוף בפתרונות יצירתיים, "ילד מלווה" מציע תקווה ונתיב פעולה קונקרטי, המדגיש כי האחריות לבטיחות בדרכים היא עניין של כולנו, ובמיוחד של הדור הצעיר, המוכיח שהוא יכול ורוצה להיות חלק מהפתרון.